Pakistan: Een land van schoonheid en problemen

Pakistan is een land in Zuid-Azië met een rijke cultuur en geschiedenis. Maar het land heeft ook veel problemen, zoals religieuze conflicten, armoede, ongelijkheid en problemen met de wetgeving.

pakistan2

Religie in Pakistan

In Pakistan is religie erg belangrijk. De meeste mensen zijn moslim (95%), vooral soennitische moslims. De islam heeft een grote invloed op het dagelijks leven en de wetten in het land. Naast moslims zijn er ook minderheden zoals hindoes, christenen, sikhs en ahmadiyya-moslims. Deze groepen worden gediscrimineerd en vervolgd.

Armoede en Ongelijkheid

Armoede is een groot probleem in Pakistan. Veel mensen leven onder de armoedegrens. Er is veel economische ongelijkheid: een klein deel van de bevolking heeft veel rijkdom, terwijl de meeste mensen moeite hebben om rond te komen. Dit verschil tussen arm en rijk zorgt

pakistan3

Leven op het Platteland

Veel mensen in Pakistan wonen op het platteland en werken in de landbouw. Ze verbouwen gewassen en houden vee. Ongeveer 64% van de bevolking leeft op het platteland. In de steden woont de rest van de bevolking, ongeveer 36%. Steden zoals Karachi, Lahore en Islamabad zijn druk en hebben veel mensen, bedrijven en verkeer.

In het zuiden van Pakistan, vooral in de regio Sindh en de stad Karachi, kan het erg warm worden. In de zomer kunnen de temperaturen daar oplopen tot wel 45 graden Celsius.

De levensstandaard verschilt: sommige gezinnen hebben genoeg inkomen, maar anderen leven in armoede. Veel huizen zijn eenvoudig en missen vaak moderne voorzieningen zoals stromend water en elektriciteit. Toegang tot gezondheidszorg en onderwijs is vaak beperkt. Ondanks deze uitdagingen hebben veel plattelandsbewoners een sterke gemeenschapszin en hechten ze waarde aan traditionele waarden.

Vrouwen en Onderwijs

Vrouwen en meisjes in Pakistan hebben vaak beperkte toegang tot onderwijs en worden geconfronteerd met sociale en culturele barrières. Hoewel er vooruitgang is geboekt op het gebied van gendergelijkheid, blijven traditionele rollen en verwachtingen de levens van vrouwen beïnvloeden. Veel vrouwen werken thuis en hebben beperkte mogelijkheden voor werk buiten de deur. Hoger onderwijs is vaak niet toegankelijk voor hen.

Vrouwenconferentie

Gezondheid

In Pakistan heeft slechts 36 % van de bevolking toegang tot schoon drinkwater. Vervuild en te weinig water leidt tot diverse ziektes. De dagelijks zorg voor het zoeken en halen van water is een bron van stress en kost veel tijd. Veel mensen ervaren buikklachten. Hygiëne is een zorgpunt, aangezien maar 58 % van de bevolking toegang heeft tot goede toiletten.

Helaas zijn de waterproblemen in Pakistan nog lang niet voorbij. Pakistan krijgt vooral  drinkwater door smeltwater uit de bergen. Door klimaatverandering zal er minder sneeuw vallen, is de verwachting. De overheid heeft geen programma of regels voor watermanagement. De bevolking is dus afhankelijk van bedrijven die investeren in goede watervoorzieningen.

De gezondheidszorg in Pakistan heeft nog veel problemen, vooral op het platteland. Kindersterfte is een groot probleem, vaak door ondervoeding, gebrek aan schoon drinkwater en slechte gezondheidszorg. Er zijn inspanningen om de gezondheidszorg te verbeteren, maar er is nog veel werk te doen.

Wetgeving en Mensenrechten

De Sharia-wetgeving heeft invloed op de wetten in Pakistan en regelt veel aspecten van het dagelijks leven. Dit leidt regelmatig tot achterstelling van niet-moslims en vrouwen. Er zijn gevallen van vervolging van religieuze minderheden, zoals christenen. Sharia-wetgeving maakt het mogelijk dat mensen eenvoudig worden aangeklaagd voor godslastering. Een bekend geval is dat van Asia Bibi, die beschuldigd werd van godslastering en later werd vrijgesproken na internationale druk. Soms ontstaan er rellen waarbij een grote groep de aangeklaagde wil straffen, met plunderingen, brand en geweld tot gevolg.

Christenen in Pakistan

Er zijn ongeveer 2,5 miljoen christenen in Pakistan. Dit aantal vormt ongeveer 1,6% van de totale bevolking van het land. De christelijke gemeenschap in Pakistan bestaat voornamelijk uit protestanten en katholieken. Zij mogen in vrijheid hun geloof belijden, mits zij niet evangeliseren. Christenen zijn kwetsbaar, doordat de blasfemie (godslastering)-wet tegen hen gebruikt kan worden. Ook komt het voor dat een christelijk meisje wordt ontvoerd, wordt gedwongen zich tot de islam te bekeren en wordt uitgehuwelijkt aan een moslim. Het lukt dan niet altijd om de rechtbank het huwelijk onwettig te laten verklaren.

Christenen hebben in Pakistan over het algemeen minder toegang tot onderwijs. De scholen van de staat zijn islamitische scholen. Christenen hebben ook minder toegang tot redelijk betalende banen. Zij doen vaak ongeschoold werk. Christenen wonen veelal in wijken dicht bij elkaar. Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn mensen vaak veerkrachtig en hebben een sterk vertrouwen in God.

De Bricklin-gemeenschap

In Pakistan zijn er meer dan 4 miljoen mensen die in de Bricklin-gemeenschap werken, ook wel bekend als "Brick Kiln Workers". Het werk van Bricklin people is een vorm van moderne slavernij. Mensen starten vaak omdat ze wanhopig geld nodig hebben. Ze beginnen dan met een schuld, maar die raakt nooit afbetaald. De lonen zijn erbarmelijk laag en voor niet genoeg werken worden boetes opgelegd.  De mensen zijn analfabeet en weten vaak niet waarvoor ze tekenen of hebben geen keuze.

Deze mensen, vaak arme families, werken bij baksteenovens en hebben te maken met slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen. Ze hebben vaak geen toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen tijdens het werk. 30 % van de arbeiders is onder de 16 jaar, er is dus veel sprake van kinderarbeid. Door de schuld die maar niet afbetaald raakt, zitten mensen levenslang, soms voor generaties, vast. Vandaar dat dit ook wel een moderne vorm van slavernij wordt genoemd.

Internationale organisaties en ngo's proberen de situatie van de Bricklin-gemeenschap te verbeteren. Ze voeren campagnes om bewustwording te creëren en druk uit te oefenen op de Pakistaanse overheid en baksteenoven-eigenaren om de omstandigheden te verbeteren.

IMG-20240222-WA0007

Meld je aan om updates via Whatsapp te ontvangen
(je tel.nr blijft privé en is niet zichtbaar voor anderen!)